fatiha suresinin kompozisyon ve tashih safhaları

bu, ismini  unuttuğum sivaslı bir öğretmen arkadaşın bakıra işlediği ilk biçimi 1973. milliyetçiler derneği müdavimlerinden kuşak matbaası sahibi merhum Hanefi Polat’ın yaptığı 10 kartpostal deseni siparişi için çizdiğim desenlerden biri. Fakat o desenleri  koyduğum hafif bir el çantasını şehirlerarası otobüsün rafında unuttuğum için, maalesef o kartpostaller basılamamıştı. sonunda bu deseni bakıra işleyen arkadaş sayesinde elimde bir tek bu hali kalmıştı. ben de 1976 da bu deseniniç kısmına bir kufi fatiha istifi yapdım.

internetteki bu resmin negatifi alınarak bu tevşihe kapak yapılmış

Fatihanın Merkezindeki Gül Deseninin Hikayesi

composition date, 1978.

 

  1978

 

istanbu’lda çapa da yatan rahmetli eşime refakatçi olduğum günlerde 45 gün boyunca misafir olduğum Turhan Demirel in  atölyesinde. sipariş üzerine ud için gül deseni olarak çizildi. turhan  usta “bu desenin udun gülü için oyularak işlenmesi zor,  fazla tekellüflü deyince rahmetli akagündüz bu gül desenini mevlevi dervişlerinin tennurrelerine benzeterek işbu desenin estetik özellikleri üzerine bir saat konuştu. ne konuşmaydı ama… ben de bu gül deseninin yerine daha basit bir şey çizdim turhana oyması için ve bu deseni de fatihanın besmelesinin  tahtındaki noktaya yerleştirdim vesselam.

Turhan Usta bu ikinci gül desenini 12 eylül 1980 de amerikaya götürebilmem için imal ettiği lavtaya işlemişti. ihtilal oldu ve biz ancak 14 eylülde gidebildik, o da başka (!)

amerikaya gidecem kaybolup gitmesin diye yaptığımız divanın 1980 deki bu ilk baskısında bu desene nihayet fatiha da eklenmiş…

2011 de divan yeniden basılırken onun kapağı için yapılan tashihler

 

ve nihayet ingilizce yazdığı m şuur hakkındaki son kitabımın kapağında da ayni fatiha istifi var!

ve kani karaca nın okuduğu fatiha suresi için de ayni yazımıninternette yer alan bir biçimi kullanılmış:

Scroll to Top